اعتیاد به غذا مشکلی جدی و دلیل اصلی است که چرا برخی افراد با وجود تلاش بسیاری که انجام میدهند نمیتوانند خود را در برابر خوردن غذاهای بخصوصی کنترل کنند.
اعتیاد به غذا چیست؟
اعتیاد به غذا اعتیاد به خوردن غذای ناسالم است که تفاوت چندانی با اعتیاد به مواد مخدر ندارد.
این عبارت جدید و بحثبرانگیز است و آمار و ارقام دقیقی در مورد شیوع آن وجود ندارد. اعتیاد به غذا مشابه دیگر اختلالات خوردن است، مثل اختلال پرخوری، پرخوری عصبی و انواع مصارف ناسالم غذا.
تأثیرات بر مغز شما
اعتیاد به غذا دقیقاً ناحیهای مشابه با اعتیاد به مواد مخدر را در مغز درگیر میکند. انتقالدهندههای عصبی مشابهی نیز در این فرآیند درگیر هستند و بسیاری از علائم نیز مشابه هستند.
غذاهای فرآوری شده تأثیر قدرتمندی بر مراکز پاداش مغز شما دارند. این تأثیرات توسط انتقالدهندههای عصبی مغز مثل دوپامین شکل میگیرند. مشکلسازترین غذاها شامل، شکلاتها، نوشیدنیهای قندی و غذاهای سرخشدهی چرب هستند.
اعتیاد به غذا به دلیل کمبود اراده رخ نمیدهد بلکه نتیجهی یک سیگنال دوپامین است که بر روی ساختار شیمیایی مغز شما اثر میگذارد.
نشانههای اعتیاد به غذا:
هیچ نوع آزمایش خون نمیتواند اعتیاد به غذا را در فردی مشخص کند زیرا اعتیاد به غذا مثل دیگر اعتیادها بیشتر نشانههای رفتاری دارد.
- تمایل دائمی به خوردن غذاهای خاص، باوجوداینکه سیر هستید و همینالان یک وعدهی کامل را خوردهاید.
- زمانی که شروع به خوردن غذا میکنید ولع بیشتری به غذا پیدا میکنید و بیشازاندازهی معمول میخورید.
- زمانی که غذا میخورید احساس ولع میکنید و گاهی اوقات تا حد انفجار میخورید.
- معمولاً در مورد خوردن غذاهای بخصوصی احساس گناه دارید اما بلافاصله دوباره از این غذاها میخورید.
- گاهی اوقات در مورد اینکه چرا باید غذایی که به آن ولع داریم را بخوریم در ذهن خود بهانه میآوریم.
- تلاشهای بسیار زیاد اما ناموفقی را برای ترک عادت خوردن غذاهای خاصی انجام میدهید یا قوانینی برای آن تعیین میکنید.
- اغلب مصرف غذاهای ناسالم را از دیگران مخفی میکنید.
- شما باوجوداینکه میدانید که این غذاها آسیبهای فیزیکی مثل افزایش وزن به وجود میآورند برای کنترل مصرف غذاهای ناسالم احساس ناتوانی میکنید.
اگر شما 4 یا 5 نشانه از این لیست رادارید قطعاً با غذا مشکل جدی دارید. اگر 6 مورد یا بیشتر از این موارد رادارید بهاحتمالزیاد معتاد به غذا هستید.
علائم و افکار مربوط به اعتیاد به غذا مشابه با سو مصرف مواد است. فقط در این مورد ماده مصرفی متفاوت است و عواقب اجتماعی آن شدت کمتری دارد.
اعتیاد به غذا میتواند آسیب فیزیکی ایجاد کند و باعث بیماریهای جدی مثل چاقی و دیابت نوع 2 شود. علاوه بر این، میتواند تأثیر منفی بر عزتنفس شما و تصویر از خود بگذارد و شمارا نسبت به بدنتان ناشاد کند.
در مورد دیگر اعتیادها، اعتیاد به غذا میتواند خسارت هیجانی ایجاد کند و احتمال مرگ زودهنگام را افزایش دهد.
کاملاً کنار گذاشتن غذاهای ناسالم ممکن است غیرممکن به نظر برسد. این نوع غذاها همهجا در دسترساند و بخش اصلی فرهنگ مدرن ما هستند. اگرچه در برخی موارد کاملاً اجتناب کردن از برخی غذاها لازم است.
زمانی که تصمیمی قاطع میگیرید که هرگز دوباره از این غذاها نخورید، اجتناب از آنها ممکن است سادهتر باشد و ولع شما نیز ممکن است از بین برود.
اگر مطمئن نیستید که اجتناب از خوردن غذای ناسالم ارزش دارد لیستی از فواید و مضرات آن را بنویسید.
نکات مثبت شامل: کاهش وزن، طول عمر زیاد، سطح انرژی و احساس بهتر در هرروز
نکات منفی شامل: انتخاب محدود غذا، نخوردن شیرینی و شکلات در ایام عید
همهی موارد را بنویسید سپس همهی موارد را در کنار هم بگذارید و از خود بپرسید آیا ارزش دارد. اگر پاسخ شما بله باشد پس با اطمینان بدانید که کار درست را انجام میدهید. همچنین در ذهن داشته باشید که بسیاری از دوراهیهای اجتماعی که احتمالاً در لیست نکات منفی قرار میگیرند بهراحتی قابلحل هستند.
اولین قدمها
اگر تصمیم دارید که غذاهای بخصوصی را بهطور کامل حذف کنید تا بر اعتیاد به غذای خود بتوانید غلبه کنید، میتوانید چندین قدم برای آمادگی خود و سادهسازی این تغییربردارید:
- لیستی از غذاهایی که بهشدت به آنها میل دارید را تهیه کنید. باید کاملاً از مصرف این غذاها خودداری کنید.
- لیستی از رستورانهایی که غذای سالم دارند را تهیه کنید. این اطلاعات به شما این امکان را میدهد تا زمانی که گرسنه هستید و نمیخواهید آشپزی کنید به سراغ غذاهای ناسالم نروید.
- در مورد غذایی که میخواهید بخورید فکر کنید ترجیحاً غذاهای سالم که به آنها علاقه دارید و دائماً میخورید.
علاوه بر این رژیم نگیرید. غلبه بر اعتیاد به غذا بهاندازهی کافی دشوار است بنابراین افزودن فشار گرسنگی و محدودیت به این شرایط فقط مسائل را دشوارتر میکند بنابراین شما خود را در معرض شکست قرار میدهید. زمانی که قدمهای آمادهسازی را طی میکنید زمانی را در آیندهی نزدیک برای خود تعیین کنید, مثل آخر هفته که از آن تاریخ به غذاهای اعتیادآور دیگر دست نزنید.
منبع:
How to Overcome Food Addiction
ممنون از مقاله مفیدتون